Vilken ingång till Söderåsen är rätt för dig?

Vad vill du uppleva, hur vill du äta och bo? Nedanför kartan kan du läsa om Söderåsens nio ingångar och vad som utmärker dem.

1. Klåveröd – en äventyrlig startpunkt
Runt Klåveröd finns vild och orörd natur, med hisnande klippor och dalar. Du kan bland annat vandra, rida, bada, fiska och klättra. Här finns även en mountainbikebana för den som gillar fart.

2. Ljungbyhed – en välförsedd ingång
I Ljungbyhed finns ett bra serviceutbud, med bland annat matvarubutik, boenden och gårdsbutiker. Här har du tillgång till flera leder för såväl vandring som cykling, Det är även här som Söderåsen Resort har sin bas. i Ljungbyhed Park finns fina möjligheter till aktiviteter, Golf, mat i restaurangen Lucy’s in the sky samt olika boenden, inklusive ställplatser för husvagnar och husbilar. I Ljungbyhed finns även Herrevadskloster som en gång i tiden var en knutpunkt för resande och det var här som Tycho Brahe upptäckte en ny stjärna Stella Nova i Cassiopeias stjärnbild år 1572.

3. Skäralid – den populära ingången
Skäralid är den i särklass mest välkända och populära ingången till Söderåsen – och det finns en orsak till det.Området är otroligt vackert och dramatiskt, och här börjar Söderåsens nationalpark.

4. Klippan – en lättillgänglig knutpunkt
Det går lätt att ta sig till Klippan med tåg, buss eller bil. I den vackra dalgången Rönneådalen finns en rad sevärdheter och ett fint utbud när det gäller övernattning, måltider och shopping. Här hittar du även den internationellt berömda
Sankt Petri kyrka som arkitekt Sigurd Lewerentz uppfört och som lockar besökare från hela världen varje år.
Klöva Hallar är ett naturreservat och ett av Skånes mest spännande utflyktsmål. Här kan du uppleva en trolsk, vild och magisk värld i det dramatiska landskapet och gå på spännande upptäcktsfärder i bokskogar och dalgångar.

5. Röstånga – den gömda pärlan
I Röstånga finns ett bra serviceutbud och närhet till Nackarpsdalen, som av många anses vara en av de vackraste platserna på Söderåsen. En av sevärdheterna är den nästan cirkelformade Odensjön, som omges av 30 meter höga rasbranter.

6. Åstorp – där åsen börjar
Här börjar Söderåsen och Skåneleden. I Arboretumet vid Kalvahagen, inte långt från Tingvalla kan du lära dig allt om vilka träd som finns på Söderåsen, och i närheten finns även en rad andra naturnära och historiska attraktioner

7. Billesholm – den orörda ingången
När du börjar din naturupplevelse i Billesholm behöver du inte trängas med andra. Om du trots allt vill göra något mer konventionellt finns här även en naturskön golfbana och en genomarbetad mountainbikebana.

8. Kågeröd – värt att besöka
Byn ligger i gränsbygd mellan skog och öppet landskap vid Söderåsens södra sluttning. Strax utanför Kågeröd ligger två välkända besöksmål, för den motorsportsintresserade motorbanan Ring Knutstorp och för den historiskt intresserade är Knutstorps borg där den välkände astronomen Tycho Brahe (1546) föddes intressant. Kågeröd nås med dagliga buss- och tågförbindelser.

Mer att se och göra i Söderås området

Herrevadskloster
Herrevadskloster är en historiskt rik plats som ärkebiskop Eskil 1144 grundade ett munkkloster tillhörande cistercienserorden, det första inom dåvarande Danmark. Klostret var verksamt fram till 1565.
Klostret ligger längs väg 13, en gång i tiden var det en strategisk plats då riksvägen som gick från Lund upp till Sverige lockade många resenärer. Det är efter reformationen på 1530-talet som Herrevadskloster blir riktigt känt. Det danska hovet gör Herrevadskloster till ett förläningsgods och olika adelsmän innehar gården. Under länsherren Steen Billes tid på 1560-1580-talen vistas hans systerson Tycho Brahe här och det är här den 11 november 1572 som Tycho Brahe upptäcker en ny stjärna, Stella Nova. För sin upptäckt, som gör honom berömd, får han till erbjudande från den danske kungen Fredrik II att grunda ett observatorium. För ändamålet valdes ön Ven, belägen i Öresund där observatoriet Uraniborg byggdes. Idag är det Herrevads militära historia som ger anläggningen dess karaktär. Redan på 1690-talet, kort efter att Skåne blivit svenskt, inrättades här ett översteboställe och den militära verksamheten fortsatte in på 1980-talet. Idag är Herrevadskloster privatägt.

Knutstorp
Knutstorp är beläget vid Söderåsens sydsluttning ca 4 kilometer öster om Kågeröd. Borgen är starkt förknippat med astronomen Tycho Brahe, eftersom han föddes här år 1546. Knutstorp har varit sätesgård sedan mitten av 1300-talet. Motorbanan ”Ring Knutstorp” tillhör egendomen och ligger drygt 2 km från borgen.

Kalle på Spången
Spångens gästgiveri är något av det mest skånska som går att hitta och en plats med mycket historia, ett eget litet museum, som knyter an till Edvard Persson och ”Kalle på Spången”. Filmen ”Kalle på Spången” spelades in sommaren före andra världskriget där filmteamet bodde på gästgiveriet och filmade i omgivningarna.Ett anrikt ställe som sätter Ljungbyhed på kartan.

Tomarps kungsgård
Tomarps kungsgård är beläget vid Kvidinge ca fem km öster om Åstorp. Det är ett fyrlängat stenhus i två våningar omkring en kullerstensatt borggård. Utanför gårdsfyrkanterna syns rester av vallgraven i form av långsträckta dammar. Dagens Tomarp med sina osmyckade fasader och gavlar påminner inte mycket om det ståtliga renässansslott, som avbildades av Gerhard Buhrman på 1680-talet. Idag är Tomarps kungsgård ett galleri med café och publika evenemang.

Trolleholms slott
Trolleholms slott har tillhört tre släkter; Thott, Trolle och Bonde och är idag inte öppet för allmänheten. Det ursprungliga slottet uppfördes 1538 av Tage Ottosson Thott och Tycho Brahes syster, Sophia bodde här. Kuriosa är att ”Stjärnorna på slottet” spelades in på Trolleholm 2006 och 2007 och visades i SVT.

Wrams Gunnarstorps slott
Wrams Gunnarstorps ligger beläget på södra sidan av Söderåsen i nordvästra Skåne – med skogen i ryggen och med slättlandskapet som breder ut sig framför. Slottet byggdes ursprungligen som ett jaktslott avsett för rekreation med inspiration från Frankrike. Vrams Gunnarstorps slott har synnerligen höga kulturhistoriska värden men är inte öppet för allmänheten.

Söderåsen Shooting & Events
Söderåsen shooting & events ligger beläget på Wrams Gunnarstorp. På den moderna skjutbanan är du välkommen för att träna jakt och skytte, men också umgås med vänner och kanske testa på hur det är att skjuta med pistol, är det verkligen lika lätt som det är på film? Läs gärna mer på deras hemsida :http://www.shootingevents.se/index.php

Snälleröds Säteri och Bränneri
På Snälleröds Bed & Breakfast bor man i ljuvlig herrgårdsmiljö från 1700-talet och Snälleröds Bränneri arrangerar snapsprovningar för grupper på gården.

Söderåsens älgpark
Guidad älgsafari i älgens naturliga skogsmiljö. En spännande upplevelse i vacker naturmiljö på Söderåsen.

Söderåsens turridning
Hos Söderåsens Turridning kan du njuta av en fantastisk upplevelse av Söderåsens varierande natur och rika djurliv i sadeln på en Haflingerhäst eller Nordsvensk. Hästarna är vana vid omgivningarna i de “Skånska alperna” och är trygga och säkra på foten. Ridningen sker i westernsadlar och gammal som ung, även du som inte är ridvan, kan följa med ut i skogen.

Kaffestugan Lotta på Åsen
På sluttningen av den lummiga Söderåsen ligger den 100-årige kaffestugan ”Lotta på Åsen”. Sitt ner i trädgården och njut av frasiga, gammeldags våfflor med hemlagad sylt och grädde, traditionell kakbuffé av hembakade kakor.

Mickes glassateljé
Äkta handgjord italiensk glass tillverkas i Kvidinge på Norra Kyrkogatan 9, mitt emot JD Stenqvist.
Besökare från när och fjärran har hittat hit hela sommaren i takt med ryktet om glassen spridit sig. Michael Praschesaits gör italiensk glass som säljs både som kulglass och i halvliterspaket för den som vill ta med sig glass hem. Receptet på glass kommer från italienska Bologna, resultatet är en krämig och smakrik glass. Massor av olika smaker varje gång, det blir en livslång kärlek efter ett besök i Mickes glassateljé. Passa på att sitta ner i trädgården och njut av glassen.

Ekoforia
I Bökesåkra odlas det hållbart med permakultur, med gårdsförsäljning av ekologiska grönsaker. Café/Restaurang som ligger mitt i odlingarna, har kök och vedeldad pizzaugn. Endast öppet vid speciella tillfällen t ex öppen trädgård, pizzabuffé, skördefest etc.

Sweet Harmony
Sweet Harmony är caféet med helt glutenfria produkter. Allt bakas utan vetestärkelse och istället används rena produkter såsom rismjöl, majsmjöl, havre, bovetemjöl och mandelmjöl. Även förpackade kex, kakor och choklad som säljs i butiken är fria från gluten.

Bonnarps hjortgård
På Bonnarps Hjortgård hittar ni kött och charkprodukter av hög kvalitet både dovhjort och frilevande vilt. Allt slaktas på gårdsslakteriet. Välkomna till vår gårdsbutik i Bonnarp strax utanför Ljungbyhed. Dovhjortar i vilthägnet vid gården.

Övarps gårdsbutik
Här hittar du fantastiskt fint kött av högsta kvalité, allt från gårdens hagar till kundens magar. Högrevsburgarna är fantastiska att grilla liksom deras olika korvar.

Viking Fågel
I Össjö hittar du kyckling och kalkon av hög kvalitet i gårdsbutiken Viking Fågel som har djurvänlig uppfödning och som var leverantör till Nobelmiddagen 2019.

Dymöllans gårdsbutik
Letar du efter nyrökt ål, kallrökt lax eller skaldjur är det till Dymöllans gårdsbutik du ska åka. Här finns en uteservering där Klövabäcken rinner förbi inramad av blomstrande rhododendron.
Bjärhus gårdsbutik
Ekologiskt nöt- och lammkött samt prisbelönta charkuterier hittar du i Bjärhus gårdsbutik. Här finns också ett stort utbud av gårdens egna ekologiska grönsaker.

© Copyright - Söderåsen Resort